Partij simultaanschaak tegen Hans Böhm als verjaardagscadeau: als Böhm het interessant vindt, is het al winst
Het is een beetje alsof je op de Oude Markt zomaar gratis een rondje mag karten tegen Max Verstappen. Misschien niet helemaal hetzelfde, maar een middag simultaanschaken tegen Hans Böhm is een unieke kans voor veel hobbyschakers.
Hans Böhm zit een rolstoel, is hij ziek? Internationaal schaakmeester Böhm, schaakcommentator, journalist, schrijver en voor oudere Nederlanders bekend van het tv-programma Ook dat nog (met Sylvia Millecam), is inmiddels 74 jaar. Maar nee, zegt Ernst Treffers, bestuurslid van schaakvereniging Park Stokhorst. Böhm is twee weken geleden in de tuin door zijn rug gegaan.
Vervelend, maar het weerhoudt de schaakgrootheid er niet van om deze zaterdagmiddag naar Enschede te komen voor een partij simultaanschaak. Niet in een zaaltje ergens achteraf, nee, midden in het centrum, op de Klokkenplas naast cafés Rocks en Hey Joe!. Waar een biertje naast het bord wordt geserveerd, met bitterballen.
Zo viert Schaakvereniging Park Stokhorst het 45-jarig bestaan.
Een hele rij schakers is gekomen voor een partij tegen Böhm. Ze hebben geduld nodig. Drie uur lang wordt Böhm in een rolstoel door iemand met engelengeduld langs de twaalf borden geduwd. Bij elk bord neemt hij ruim de tijd om de situatie te bekijken.
Druk in de stad
Het was nog best een gedoe om Böhm naar Enschede te krijgen, zegt bestuurslid Tonnie Stavenuiter. Böhm moest natuurlijk met de auto komen, vanwege zijn rug. „En ik had er geen rekening mee gehouden dat de Batavierenrace ook vandaag is”, zegt hij. De binnenstad staat vol met dranghekken. Gelukkig kan het simultaanschaken doorgaan, ook al staat Tonnie er zelf niet zo best voor in zijn partij tegen Böhm. Misschien gauw het bord omdraaien?
Zo werkt het niet met simultaanschaak. De man in het midden heeft altijd wit. En wint ook meestal. Een remise zou al een geweldig resultaat zijn voor de meeste spelers. Joop uit Wierden zit naast Tonnie, waar Böhm aandachtig zijn bord bekijkt. „Interessante stelling”, zegt hij, en verplaatst een paard. Op naar het volgende bord. Böhm vindt het interessant? „Eigenlijk is dat al winst”, zegt Joop stralend.
Altijd nadenken
De 11-jarige Willem wacht op zijn beurt, maar mag pas als 34ste achter een bord gaan zitten. Wat vindt hij leuk aan schaken? „Het is interessant, elk potje is anders”, zegt hij. „De stellingen zijn altijd anders, en je moet altijd nadenken.” Spelen andere kinderen op school ook schaak? „Ja, we hebben ook een schaaktoernooi maar ik kon niet meer meedoen want het zat al vol.”
Er zijn dus nog altijd kinderen die het leuk vinden. Dat is ook wel te merken bij de jarige schaakvereniging, zegt Ernst Treffers. De club heeft 55 leden, en er is geen sprake van leegloop. Er zijn vaak studenten die lid worden, en er zijn ook regelmatig nieuwe jeugdleden. Ze spelen een interne competitie, en dat lukt alleen als je voldoende leden met verschillende ratings hebt om het leuk te houden.
Winnen lukt niet
Een rating is een getal dat zegt hoe goed je bent. Speel je af en toe voor de lol een potje, dan zit je tussen de 1000 en 1500. De beste speler van Park Stokhorst zit op 1950, zegt Treffers. Böhm heeft een rating van 2307. Het is dus niet erg waarschijnlijk dat iemand het van hem gaat winnen vandaag. De eerste koningen gaan na een tijdje om. Ook Joop is toch echt aan de verliezende hand. Een oudere schaker die bijna aan de beurt is, biedt aan om te ruilen met de wachtende 11-jarige Willem. „Hij moet schaken”, vindt de man. Willem zegt „Dank u wel” en zoekt een bord op tegenover Hans Böhm. De nieuwe generatie is aan zet.